Hoe wordt koudgeperste olijfolie gemaakt?
Sanne |
Finca, Offgrid, Olijf olie, Olijvenoogst, Zelfvoorzienend |
Je weet vast hoe een olijf, een olijfboom en olijfolie eruit ziet… maar hoe wordt de olie uit de olijf gehaald? In dit blog ontdek je het hele proces van de groei van de olijf tot aan het bottelen van de olijfolie.
1) Het verzorgen van de olijven
Een jaar rond leven we tussen onze eigen olijfbomen. Deze prachtige bomen kunnen met gemak honderden jaren oud worden. Maar als we olijfolie willen maken, dan is het belangrijk om ze een handje te helpen.In het vroege voorjaar worden alle bomen gesnoeid, dat is een hele klus. De transitie naar volledig ecologisch vonden de bomen niet altijd leuk. Ze werden verwend met kunstmest en beschermd met gif. Nu krijgen ze biologische schapenmest en vitaminen en mineralen via het irrigatiesysteem. Eigenlijk moeten ze nu zelf wat harder werken, zodat ze sterker worden en een goed immuunsysteem opbouwen.
De grootste uitdaging is de olijfvlieg. Deze komt op de jonge vruchtjes af en legt zijn eitjes in de olijf. De larven eten de olijf van binnen op, waardoor de olijf gaat rotten en vroegtijdig van de boom valt. We spuiten geen gif, maar we gebruiken boomvallen en we spuiten met witte klei (kaolin). Deze klei wordt ook veel gebruikt in cosmetica, voor zalven en maskertjes. Deze grondstof legt een soort wit laagje op de olijven waardoor de olijfvlieg de olijf niet goed ziet. Tegelijkertijd helpt de witte klei om de olijfboom te beschermen tegen de felle zon en hittestress. Het nadeel is dat het erg veel werk is. Met de spuitmachine gaan we de steile hellingen op om alle olijven te sprayen. Maar het is fantastisch dat het werkt op een 100% natuurlijke en goedkope manier.
2) De oogst
Vroeg in de ochtend trekken we onze velden in om te oogsten. Speciale doeken leggen we onder de olijfbomen om de olijven op te vangen. Vaak moeten we de doeken nog goed op spanning zetten als een soort muurtje, omdat de helling waarop de meeste olijven groeien erg steil is. Dat betekent klimmen, klauteren en goed kijken waar je loopt. Met een klein harkje maken we de olijven los uit de boom. Als de boom geplukt is, halen we de doeken in. Vervolgens worden de olijven in zakken over de schouder naar beneden gesjouwd. Als alle olijven geoogst zijn, gaan we direct naar de olijfmolen.3) Wegen en wassen
Als we bij de olijfmolen komen, worden de olijven eerst gewogen. Altijd een spannend moment! Daarna begint het reinigen en sorteren. Takjes, bladeren, stenen en andere onzuiverheden worden verwijderd met behulp van machines. Dit zorgt ervoor dat alleen de beste olijven overblijven. Vervolgens worden de olijven naar binnen gebracht en machinaal gewassen.
4) Malen
De geselecteerde olijven worden vervolgens gemalen. Hierbij worden zowel het vruchtvlees als de pitten tot een pasta verwerkt. Dit is een belangrijk moment in het productieproces. De pasta vormt de basis voor de olie.
Daarna wordt de pasta gekneed. Dit kneden helpt om de olie vrij te maken uit de olijven. Dit proces duurt ongeveer een half uur. De temperatuur blijft rond de 26 graden. Het is een delicaat proces dat met precisie wordt uitgevoerd. Door de pasta niet te verhitten en koud te persen, blijven de natuurlijke smaken en voedingsstoffen van de Arbequina olijven behouden.
5) Scheiden van olie en water
Na het kneden van de olijfpasta volgt een cruciale stap: het scheiden van de olie van water en pulp. De scheiding vindt plaats in een centrifuge. Deze machine draait op hoge snelheid en scheidt de olie van de rest van de pasta. Wat overblijft, is een zuivere, koudgeperste olie van hoge kwaliteit.
6) De olijfolie
Wij kiezen ervoor om de olie niet te filteren. De olie is troebel en heeft een intensere smaak. In onze regio in Catalonië is het een specialiteit en zijn de mensen er dol op. Deze verse, eerste olie van het seizoen wordt ook wel Oli del Raig genoemd: de olie van de eerste straal.
De olijfmolen zorgt ervoor dat de olie direct wordt gebotteld. Donkere glazen flessen worden gebruikt om de olie te beschermen tegen licht. Dit helpt om de smaak en voedingswaarde te behouden.
De zorgvuldige, biologische productie en handmatige oogst zorgen voor een olie van uitzonderlijke kwaliteit. Elke stap draagt bij aan de zachte smaak die deze olie zo uniek maakt.
Lees meer over de olijfoogst van 2024
20 november 2024
LAATSTE BLOGS
DELEN: