Beginnen met zelfvoorzienend leven in Spanje

Sanne

Offgrid, Olijfboom, Olijfoogst, Olijven, Zelfvoorzienend, Olijfboom, Olijfoogst, Olijven

Het begin van een zelfvoorzienend leven in Spanje

Een droom komt uit: we hebben een prachtplek gevonden in Spanje. Finca La Selva is de plek waar we zoveel mogelijk zelfvoorzienend gaan leven, in verbinding met de natuur om ons heen. In deze blog delen we wat het voor ons betekent om zelfvoorzienend te leven en waarom we dit zo graag willen doen.

Wat betekent zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven betekent voor ons: op jezelf vertrouwen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je basisbehoeften. Dat betekent zoveel mogelijk zelf doen met zo min mogelijk input van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan een eigen energie en water voorziening en zelf voedsel verbouwen.

Een ander belangrijk element voor ons is de verbondenheid met de natuur. We willen zoveel mogelijk duurzaam en in harmonie met de natuur leven, dus bijvoorbeeld de principes van de permacultuur integreren, absoluut geen gif gebruiken en met de seizoenen leven. We werken samen met de natuur. Dit is wat het voor ons betekent, maar ieder doet dit natuurlijk op zijn of haar eigen manier.

Wat is off grid leven?

Om zelfvoorzienend te kunnen leven, is het huis vaak off grid. Off grid zijn betekent dat een huis 'van het net' af is. Er is dus geen waterleiding, aansluiting op het riool of op het reguliere elektriciteitsnet.

Alternatieve energiebronnen

We gebruiken dus hernieuwbare en alternatieve energie bronnen. Met meer dan 3300 zonuren per jaar is het bijna vanzelfsprekend om te kiezen voor zonnepanelen. Met zonne-energie wekken we onze eigen energie op, die we opslaan in een thuisaccu. Zo hebben we ook in de avonduren stroom, als de zon achter de berg is gezakt. Ook hebben we een houtkachel geplaatst waarmee me het huis kunnen verwarmen.

Watervoorziening

Ons drinkwater komt uit de berg én uit de grond. Met de watermijn komt het water recht uit de berg en wordt door het regenwater in het Prades gebergte steeds aangevuld. Er is niet alleen een gesloten drinkwaterreservoir maar ook een groot bassin. Dit reservoir van 100m2 groot vangt water op voor de irrigatie van alle planten. In zo'n zonnig land kun je aan water geen genoeg hebben. Dat hebben we al gemerkt met de droogte van de afgelopen jaren. De watermijn was helemaal opgedroogd waardoor wij én de finca flinke waterstress hebben gehad. Daarom hebben we een waterput geslagen om ook in tijden van droogte aan (drink)water te komen. De put is maar liefst 87 meter diep en daarmee hopen we vele jaren voorzien te zijn van water.
Onze riolering is een soort biologische septic tank met natuurlijke afvloeiing, deze hoeft niet geleegd te worden. Kortom, voor al deze basisvoorzieningen hebben we dus amper input van buitenaf nodig.

Waarom zelfvoorzienend leven?

Waarom zou je comfort en gemak (deels) inleveren voor een zelfvoorzienende levensstijl? We delen graag onze visie met je.
Het begon met een diep verlangen om meer verbonden te zijn met de natuur. Dit mochten we ervaren in ons boshuisje in de Brabantse natuur. Zo ontstond een nieuwe wens: samenwerken met de natuur. Dit hebben we al een aantal jaar in onze eetbare tuin mogen ervaren. Als je je eigen eten, zoals een appel van een appelboom oogst, die je zelf hebt geplant en het hele jaar hebt zien groeien, ontwikkel je een enorm respect voor de natuur. Je ziet hoe alles verbonden is met elkaar en dat de natuur overvloedig is. Je gooit niet zomaar voedsel weg, maar gaat met respect om met alles wat de tuin je geeft. Dit gevoel is lastig te beschrijven als je dit zelf niet ervaren hebt. Het is het beste te omschrijven als een combinatie van voldoening, dankbaarheid en geluk.
Ook hebben we een sterk verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid. We voelen en we weten dat het anders moet én anders kan op deze planeet. Wachten tot alles verandert heeft geen zin, we wachten dan eigenlijk op onszelf: wij zijn zelf een deel van de oplossing. Daarom gaan we zelf maar alvast beginnen ;-) Zodat we ons steentje mogen bijdragen aan een nieuwe aarde. We geloven in een nieuwe manier van leven vanuit verbinding en vertrouwen, in harmonie met de natuur. Dus niet meer volledig afhankelijk zijn van de overheid, supermarkten of energieleveranciers. Maar wél afhankelijk van elkaar: we delen onze kennis, kwaliteiten en overvloed. Zelfvoorzienend is daarom misschien niet de goede term, laten we samenvoorzienend worden!

Zo maken we al onze eigen olijfolie, waar we het hele jaar van kunnen genieten. Onze biologische citroenen worden verkocht op de markt door groenteboer Mikel, en ruilen we tegen zijn bio groenten. Met onze buren delen we kennis, lenen we elkaar gereedschap en helpen we elkaar waar het kan.

Stap voor stap worden we meer zelfvoorzienend. Dit avontuur zien we als een leerzaam experiment. Samen creëren we een paradijs waar de schoonheid van de natuur en het comfort van modern off-grid leven samenkomen. We werken samen met de natuur én genieten van het Spaanse leven. Er moet ook voldoende tijd zijn om in de hangmat te mijmeren en te genieten van deze prachtige plek. We zien ons project als een experiment om veel te leren door te doen. Wat werkt voor ons en wat vooral niet? Dit zullen we daarom ook op de blog blijven delen.


Wil je meer weten over ons zelfvoorzienende leven in de praktijk? Stuur gerust een berichtje!


03 november 2024

LAATSTE BLOGS

DELEN: